dctloader
0%
Navigáció
Edit Template

Hogyan kényeztessem kedvencemet masszázzsal?

 Írásomban azt a témát járom körül, mi a teendő, ha alapvetően nem beteg vagy öreg a kutyám, de mégsem szeretném ha mellőznie kellene a masszázs nyújtotta áldásos hatásokat.

      Két megoldás létezik: első, hogy keresek egy kutyamasszőrt és leadom kedvencemet egy kis időre. Másik megoldásként én magam próbálom masszázsban részesíteni kutyusomat.

Itt rögtön felmerülhet egy kérdés. Mi a különbség a napi simogatások, dögönyözések és a masszázs között? 

Szakemberként rávághatnám rögtön, hogy a masszázsnál a szakszerűen kivitelezett technikákból adódik a különbség. De ez így önmagában nem igaz. A lényeg a tudatosságban van. Sajnos a mindennapos kapcsolatteremtéseink kedvenceinkkel számos esetben nélkülözik a tudatosságot, még akkor is, ha úgy látjuk, hogy pozitív visszajelzést kapunk pl. a simogatások kapcsán. Az e fajta érintések pusztán a kötődés megerősítését szolgálják köztünk és kedvencünk között. Míg a tudatosan végzett masszázs összetettebb hatást biztosít. Ezek a hatások segíti a kutyust abban, hogy nyugodtabb, harmonikusabb legyen. Bizalomépítő jellege van, segíthet kezdődő betegségek felismerésében és visszavezet az egyensúly felé. Tehát a cél az lenne, hogy ne csak rutinból megsimogassuk kedvencünket, amikor hazaérünk vagy cirógassuk egész este, miközben a kedvenc sorozatunkra fókuszálunk, hanem próbáljuk meg egy adott céllal megérinteni a kutyánkat és ezzel már egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy masszázst adjunk. 

Masszázsunk célja érdekében meg kell figyelnünk azt, hogy a kutyánk a mindennapi életben milyen mozgásokat végez, vagy végezne, ha lenne rá lehetősége. A falkában élő egyedek folyamatosan mozognak, játszanak, vadásznak, udvarolnak, tisztogatják magukat és egymást… stb, egyfajta természetes jógát végeznek. Azonban főképp a városi életben egy aktivitásában csökkentett életmódot folytatnak csupán. A folyamatos bezártság, az egyedüllét, a helytelen táplálás és még sok egyéb tényező ronthatja a fizikai és pszichés állapotot. Tehát önmagunkkal együtt, kutyánkat is sikerül elszigetelni attól a harmóniától, ami a természeti világgal összeköt. A jó masszázs segíthet mindkettőnknek visszajutni a körforgásba. A legjobb érzés, mikor egymásra fókuszálva, segítve egymást a visszajelzésekkel vagy éppen érzékelve az apró rezdüléseket és javítva a hibákat, szinte minden mozdulatát érezni a másiknak már-már eggyé válva vele érjük el ezt. Ez az a folyamat, amit ha meg tudunk élni, azonnal világossá válik, miért a kutya az ember leghűségesebb társa. De neki legalább akkora szüksége van ránk, a tudatosságunkra, mint fordítva ahhoz, hogy a folyamat egyáltalán végbemehessen. Ez az az állapot, ami miatt a kutyát néha megmagyarázhatatlan misztérium lengi körül az emberiség történelmében. 

Ez a legnemesebb célja a nem gyógyászati céllal végrehajtott kutyamasszázsnak, legalábbis számomra. A masszírozás egy eszköz tehát, ami segít a feladat végrehajtásában.

A masszázs megkezdésének első lépése, hogy felkészítem magam a feladatra. Ennek része a saját érzékenységemmel, határaimmal, korlátaimmal való szembesülés. Ehhez az kell, hogy ha még nem tapasztaltam meg a masszázst, akkor ezzel kell kezdeni, hogy a saját bőrömön tapasztaljam meg, mit fogok nyújtani a kedvencem számára. Majd érintsem magam, próbáljam ki az erőmet, finomságomat stb., ez segít megtapasztalni a test összetettségét, ami később egy „testbölcsesség” kialakulásához vezet. Az önfelkészítés másik része, hagy tanuljuk meg úgymond csinálni a masszázst. Természetesen erről is fogok használható ismereteket nyújtani, de most csak a mentális résszel foglalkozom, mert ez ugyanolyan fontos része. 

Ha már megtapasztaltam a masszázst és tudom használni a testbölcsességet, akkor ki kell alakítanom egy bizalmat a kutyámmal az ilyen fajta érintésekkel szemben. Fontos, hogy soha ne siessek és legyek kitartó, de ne erőszakos. Játékos formában kell megközelíteni a feladatot mindig. Legyen sok simogatás, dögönyözés, amit könnyebb átalakítani masszázzsá. Aztán amikor már hozzászokott a kutyus a masszázshoz, akkor lehet kezdeni rögtön a fogásokkal. Ne akarjunk egy egész programot végigcsinálni azonnal, eleinte csak öt-tíz perc, aztán majd legközelebb többet tudunk csinálni.

Ezek a magammal szemben támasztandó követelmények ahhoz, hogy egy jó masszázst tudjak adni kedvencemnek és tovább fejlesszem kettőnk közt azt a kapcsolatot, ami nagyon régen kezdődött a természet, az állat és ember között….

Ha azonban nem elégszel meg ezzel a „házi” masszázzsal és szeretnéd ezt szakszerűen megtanulni szakemberektől, vagy ha szeretnél egy szép hivatást, akkor tanuld meg Te is a Terápiás Kutyamasszázst az Ebcsont Masszázs Odú képzésén. Erről részleteket weboldalunkon olvashatsz: www.ebcsontodu.hu/oktatas

Köszönöm a figyelmet:

Schmidt Henry

Ebcsont Masszázs Odú vezetője

Legutóbbi bejegyzések

Ebcsont Masszázs Odú

Alternatív gyógymódokkal segítjük a kutyák mozgásszervi megbetegedéseit. Mindent megteszünk a mozgás teljes szabadsága érdekében.
Oldalak
Oldalak
Hírlevél
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj időben képzéseinkről, szolgáltatásainkról.
Sikeresen Feliratkoztál! Valami hiba történt... Kérlek próbáld újra!

A kisállatokon, elsősorban kutyákon végzett rehabilitációs és megelőző jellegű masszázst ezzel az ötvözött masszázstechnikai szemlélettel Magyarországon kizárólag és egyedüliként az Ebcsont Masszázs Odú végzi és oktatja. Az Ebcsont Masszázs Odú és az Ebcsont Campus nevet, a tanfolyamok elnevezését, a www.ebcsontodu.hu és az ebcsont-campus.hu weblapon szereplő tartalmakat, a tanfolyamok szakmai tartalmát részben vagy egészben másolni, annak részét vagy egészét oktatási célra felhasználni, vagy egyéb céllal reprodukálni szigorúan tilos, jogi eljárást von maga után!
További részletek a Felhasználási feltételekben olvashatók!

Copyright © 2024 Ebcsont Masszázs Odú/ Schmidt Henry. Minden jog fenntartva.

Ez a tartalom nem másolható