Barion Pixel

Kinek ajánlott a kutyamasszázs?

Kinek ajánlott / nem ajánlott a Terápiás kutyamasszázs?

Először is soha ne felejtsük el azt, hogy a masszázsterápia nem csodaszer és megfelelő kontroll nélkül ne kezdjük el önállóan kezelni beteg kutyánkat. Ha gyógyításra szeretnénk használni a masszázst, előtte egyeztessünk állatorvossal és mindenképpen forduljunk szakemberhez!

Ha lakásban tartjuk kedvencünket, és nem minden pillanatban tud annyit mozogni, amennyit akar, vagy időhöz van kötve a séta mennyisége, akkor mozgás kiegészítés gyanánt bizony hasznos lehet a masszázs. De ha nem megfelelő táplálásból adódóan kialakulnak különböző szervezeti rendellenességek, úgy mint elhízás, emésztési zavarok, keringési rendellenességek, tunyaság, depresszió és társai, akkor a masszázskezelés szintén jótékony hatású lehet.

Sok esetben elkerülhetetlen egy életen át megúszni valamilyen traumás sérülést és bizony ezen esetekben is segíthet a masszázs a rehabilitáció terén.

Van még egy időszak, ami jelentős az állatok szempontjából is, az időskor. Ebben az időszakban is nagyon fontos lehet egy rendszeres masszázskezelés, mert ezzel ki tudjuk váltani a reumatikus és egyéb időskori panaszokkal járó szenvedés teli időszakot.

Véleményem szerint ezek is hozzátartoznak a felelős állattartáshoz.

A következő gyógyászati esetekben mindenképp hasznos lehet a masszázsterápia

Szinte valamennyi mozgásszervi megbetegedésnél (dysplasia, izomsorvadás, mozgászavarok), sportsérüléseknél és öregkori mozgásszervi megbetegedéseknél.

Különböző speciális kezelések, mint pl. szegmentmasszázs vagy reflexológiai kezelés (akupresszúra alkalmazása) hatásos a különböző szervrendszerek megbetegedéseinél. Ilyenek a keringési, kiválasztási, emésztési szervrendszerek. Itt a különböző szervek normális működésének a helyreállítása végezhető masszázzsal.

Előnyös a Terápiás kutyamasszázs továbbá pszichés esetekben is, pl. ha az állat nagyon nyugtalan vagy agresszív típus, beilleszkedési problémákkal küzd, vagy épp az ellenkezője, érdektelen, nem eszik, nem játszik. Az általános élettani problémáknál is segítséget nyújthat a szakértő kezelés. Ilyenek az ellést követő időszak, a baleseteket követő lábadozó, rehabilitációs szakasz, fogzás időszaka, illetve az öregkori időszak.

Itt szeretném megjegyezni, hogy időben elkezdett rendszeres masszázzsal ki lehet küszöbölni azt a szenvedéssel teli időszakot, ami az időskort sok esetben jellemzi. Tapasztalatom szerint 8-9 éves kortól minden kutyusnak rendszeresen kellene masszázsra járnia és ezzel kínmentessé tenni az utolsó éveket számukra.

De javasolt a masszázs extrém esetekben is: egy szűk ketrecben töltött hosszabb utazást követően, vagy kiállításokra, versenyekre készülve nyugtató, kondicionáló jelleggel. (Külföldön a nevesebb kenneleknek külön masszőr stábja van!)

Ezek talán a legalapvetőbb esetek, amikor masszázst alkalmazhatunk, de nem mindig lehet igénybe venni a szolgáltatásokat.

Mikor ne gondolkodjunk Terápiás kutyamasszázson?

Alapvetően, ha nem hiszünk benne és nevetségesnek tartjuk, akkor semmiképp ne vigyük kutyánkat masszázsra.

Bizonyos betegségek kizáró okok lehetnek, pl. daganatos megbetegedések, egyéb vírusos betegségek, lázas állapot, friss műtétek, nyílt-, traumás sérülések, vérzékenység, beépített pacemaker vagy vemhesség alatt.

Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy kutyánk alkalmas a masszázsra, vagy teljesen egészséges-e, akkor kérjük ki szakember, vagy orvos véleményét masszázs előtt!

Összefoglalva

Mikor alkalmazzunk masszázst; Indikációk:

Általános közérzetjavításra
Nagy intenzitású mozgások után (sportkutyáknál kifejezetten ajánlott)
Izomgyengeségnél, izomgörcs esetén
Utazás előtt, után
Sérülések, műtétek utáni rehabilitációra
Megelőzési szempontokból, betegségek kialakulásának megelőzésére
Időskori problémák kezelésére
Krónikus mozgásszervi megbetegedések kezelésére
Szervi problémák kezelésére (keringési-, emésztési-, légzőszervi problémák)
Genetikai problémák kezelésére (dysplasia)

 

Mikor ne alkalmazzunk masszázst; kontraindikációk:

Lázas állapotban
Daganatos betegségnél
Csonttörésnél, baleseti sérülésnél
Gyulladás ideje alatt
Nyílt seb, vagy fertőzés esetén
Sérülés, bőrbetegség esetén
Vemhesség alatt, szoptatási időszak alatt
Műtétek után közvetlenül
Keringési problémák esetén
Egyes pszichés problémáknál

Verified by MonsterInsights