dctloader
0%
Navigáció
Edit Template

Rehabilitáció

Sportkutyák bemelegítése és levezetése

Gyakorlatrendszer, hogy a sportsérülések a lehető legkevesebbszer forduljanak elő.

A sportkutyák életében a megfelelő bemelegítés és levezetés kulcsfontosságú a sérülések megelőzése és a teljesítmény optimalizálása érdekében. Ezek a gyakorlatsorok nélkülözhetetlen szerepet játszanak a teljesítmény javításában, valamint az egészség megőrzésében egyaránt. Akár versenyszerűen sportol, akár aktív életmódot folytat, a kutya izmainak és ízületeinek felkészítése és regenerálása elengedhetetlen, hiszen a mozgások specifikussága miatt a leggyakoribb megterhelési pontok állandó igénybevételnek vannak kitéve. A terhelt izmok, ízületek speciális kezelésével, kimozgatásával, bemelegítésével és levezetésével csökkenthető a sportolásból fakadó sérülések esélye.

Bemelegítés

A bemelegítés célja, hogy felkészítse a kutya testét a fizikai aktivitásra, növelve az izmok hőmérsékletét, fokozva a vérkeringést, és javítva az ízületek mozgékonyságát. Bemelegítés során a kutya izmait, ízületeit és szalagjait előkészítjük a terhelésre, mely csökkenti a hirtelen sérülések, mint például szalagszakadások vagy izomhúzódások kockázatát. A megfelelő bemelegítés javítja az izmok rugalmasságát és csökkenti az ízületi feszültségeket A felmelegített izmok és ízületek rugalmasabbak és ellenállóbbak a sérülésekkel szemben. A bemelegítés fokozza az izmok hatékonyságát és gyorsaságát, ezáltal fokozza a teljesítményt. A bemelegítés nem csak fizikailag, hanem mentálisan is felkészíti a kutyát a feladatra, segítve a koncentrációt és a fókuszt.

Fontos megjegyezni, hogy a bemelegítés nem lehet egyenlő egyszerű futkározással, gondosan összeállított gyakorlatsorok rendszerét lehet és kell alkalmazni a megfelelő technikával kivitelezve. Ehhez hozzáértő szakember szükséges. Persze ha már megtanítottuk kutyánknak a gyakorlatokat, akkor önállóan is végezhető lesz a sportversenyek, vagy edzések előtt.

Levezetés

A levezetés ugyanolyan fontos, mint a bemelegítés, mivel segít a kutya testének visszatérni a nyugalmi állapotba, továbbá csökkenti az izomláz kockázatát és elősegíti a regenerációt. A levezetés segíti az izmokban felhalmozódott tejsav és salakanyag eltávolítását. Amennyiben ez sokszor kimarad, az a későbbi sportteljesítmény csökkenéséhez, valamint fájdalomhoz vezethet. A fokozatos levezetés azonban segít megelőzni az izomláz kialakulását azáltal, hogy eltávolítja a tejsavat az izmokból. A levezetés enyhíti az izmok merevségét és hozzájárul az izomzat regenerálódásához is, és orvosolja az olyan mikrosérüléseket, amelyek ugyan nem láthatóak, de hosszú távon komoly gondokat, valamint teljesítmény csökkenést okozhatnak. A levezetés nem csak fizikailag, hanem mentálisan is segít a kutyának megnyugodni és visszatérni a nyugalmi állapotba.


A levezetés során alkalmazhatunk enyhe, statikus nyújtásokat és izomlazító masszázsokat is. Ezek segítenek ellazítani az izmokat és javítják a vérkeringést, elősegítve a gyorsabb regenerációt. Ehhez mindenképp szakképzett segítő szükséges.

Fontos, hogy edzés vagy versenyek után biztosítsunk friss vizet a kutyának, hogy pótolja az elvesztett folyadékot. Az intenzív megterhelések után adjunk neki lehetőséget a pihenésre, hogy teste regenerálódhasson.

A levezetéseknél is kiemelt szempont, hogy megfelelő felkészültséggel végezzük a nyújtó gyakorlatokat. Mint mindent a kutyák életében, ezeket a gyakorlatokat is először be kell tanítani ahhoz, hogy megfelelően végezzék őket. Elengedhetetlen a technikák pontos alkalmazása. Értsük meg, hogy nem minden szervezet reagál ugyan úgy a nyújtásokra, illetve a genetika is beleszámít a nyújtási képességekbe. De türelemmel mindenki sokat fejlődhet.

Keress fel minket!
Kedvenced meg fogja köszönni.

Időpont-egyeztetéshez az Ebcsont Masszázs Odúba kattints az "Időpontfoglalás" gombra.

Ha szükséges Fejér megyében házhoz is megyünk, de érdemes szem előtt tartani, hogy milyen körülmények között ideális a masszázs. Az ország többi részében terapeutáinkat keresd elsősorban.

0 +
Boldog Gazdi
0 +
Boldog kutyus
0 +
Terapeuta ország szerte

Ebcsont Masszázs Odú

Alternatív gyógymódokkal segítjük a kutyák mozgásszervi megbetegedéseit. Mindent megteszünk a mozgás teljes szabadsága érdekében.
Oldalak
Oldalak
Hírlevél
Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj időben képzéseinkről, szolgáltatásainkról.
Sikeresen Feliratkoztál! Valami hiba történt... Kérlek próbáld újra!

A kisállatokon, elsősorban kutyákon végzett rehabilitációs és megelőző jellegű masszázst ezzel az ötvözött masszázstechnikai szemlélettel Magyarországon kizárólag és egyedüliként az Ebcsont Masszázs Odú végzi és oktatja. Az Ebcsont Masszázs Odú és az Ebcsont Campus nevet, a tanfolyamok elnevezését, a www.ebcsontodu.hu és az ebcsont-campus.hu weblapon szereplő tartalmakat, a tanfolyamok szakmai tartalmát részben vagy egészben másolni, annak részét vagy egészét oktatási célra felhasználni, vagy egyéb céllal reprodukálni szigorúan tilos, jogi eljárást von maga után!
További részletek a Felhasználási feltételekben olvashatók!

Copyright © 2024 Ebcsont Masszázs Odú/ Schmidt Henry. Minden jog fenntartva.

Ez a tartalom nem másolható