Barion Pixel

A kutyamasszázsról

Sokan nekem szegezték már a kérdést: Mi az a kutyamasszázs?

Véleményem szerint a kutyák masszírozása nem egyezik meg a mindennapi simogatással, dögönyözéssel. Annál jóval többet jelent. A Terápiás kutyamasszázs elsősorban rehabilitációs jelleggel működik, tehát segít az olyan kutyákon, akik valamilyen okból kifolyólag pl. baleset, műtét, traumás, vagy idegi sérülés miatt rehabilitációra szorulnak, illetve genetikailag kialakult betegségekkel rendelkeznek, mint a dysplasia, vagy az öregkori ízületi problémák.

A masszázs a mechanoterápiának a része és az emberiséggel egyidős, ennek ellenére csak az utóbbi pár évtizedben kezdték felfedezni a jelentőségét az állat -, különösen a kutyagyógyászatban.

A kutyamasszázs céljában és technikájában a humán masszázzsal analóg, mert általában a szervezeti felépítés, így a betegségek és ezek megelőzésének menete is megegyezik az emberekével.

De a masszázs ennél is több! Lehet, hogy hihetetlen (különösen azoknak, akik még nem tapasztalták meg a masszázs jótékony hatását), de az élőlények bizonyos energiaállapotok. Ezek eltérő rezgésekkel bírnak, melyeknek változásai okozhatnak különböző elváltozásokat akár fizikai, akár pszichikai szinten, mely elváltozások betegségekben jelentkezhetnek. A betegségeket (melyek a szétdúlt energiaegységek leképezései) lehet kezelni, és akár gyógyítani is masszázsokkal. Így a masszázst nevezhetjük akár „energia sebészetnek” is. Kétségtelen, hogy ezek a kezelések igényelnek némi másként gondolkodást is.

A masszázs tehát segít a kutyáknak az éltető energiák növelésében, illetve megtartásában, vagy kiegyenlítésében. Jelentős szerepet játszhat a fizikai, mentális problémák, fájdalmak, viselkedési problémák leküzdésében is. A Terápiás kutyamasszázs során az állatban elsősorban a fájdalomcsillapító, lazító hatás kelt jóleső érzést. Minden struktúra ellazul, a test öngyógyító ereje akadálytalanul érvényesülhet.

Általában a kutyáknál ugyanazokat a masszázsfajtákat tudjuk alkalmazni, mint a humán területen.

Az általunk kidolgozott Terápiás kutyamasszázsban két olyan masszázsfajta elegyét alkalmazzuk, ami nagyon hatékonyan és egyszerűen alkalmazható az állatok esetében. Az egyik a hagyományos orvosi, vagy svéd masszázs, a másik a Thai masszázs. Ezeken kívül más masszázsfajta fogásait is alkalmazzuk, ha a kutya befogadó rá és hasznát látjuk. Használjuk még a reflexológiát és csontkovács módszereket is. A masszázs mellett megemlítenék még pár alternatív kezelést, mely alkalmazható kutyákon és segíti a gyógyulást adott esetben. Ilyen a hydrotherapia, az akupunkturás kezelések és még sok egyéb.

A Terápiás kutyamasszázs másik fontos feladata, hogy az érintés által segít mélyebb és gazdagabb kapcsolatot kialakítani ember és kutya között. Ennek következtében kutyánk sokkal kezelhetőbb, kiszámíthatóbb lesz. Így a rendszeres masszázs következtében sokkal közelebb kerülünk ahhoz az állapothoz, hogy a kutya valóban az ember legjobb barátja legyen…

Hogyan zajlik egy kezelés? … Jöjjön egy kis kutyalélektan.

Persze mindannyian szoktuk simogatni, dögönyözni kedvencünket, de ez közel sem azonos egy szakszerű masszázzsal. A kutya is másként értelmezi a gazditól kapott érintést, mint a terapeutától. A kutyusoknál egészen más ütemben és módszerrel zajlik a kezelés, mint az emberek esetében. Először is nem mindig marad egy helyben és pózban huzamosabb ideig még akkor sem, ha beteg, vagy sérült. Legtöbbször egy kezelést több részletben – amelyek akár 5-10 percesek csak- lehet véghezvinni, de van, hogy nem is lehet befejezni első alkalommal. De egy idő után a kutyusok megszokják és hagyják magukat, hisz jól esik nekik! Néhány kutya masszázs közben annyira ellazul, hogy el is alszik. Ez a legnagyobb dicséret, azt hiszem. 🙂

Tehát készüljünk fel, ha masszázsra megyünk nem biztos, hogy fél órán belül végzünk.

Fontos szempont még, hogy bármennyire is kényelmes otthon fogadni masszőrünket, sokkal jobb megoldás, ha mi megyünk kedvencünkkel egy idegen helyre, mert egészen másképp fog viselkedni a kutya nem hazai környezetben, ami megkönnyíti a kezelés menetét. Nem árt továbbá, ha viszünk magunkkal egy olyan pokrócot, amin kutyánk feküdni szokott, mert ezzel is megkönnyítjük a masszőr dolgát. Mielőtt masszázsra indulunk, előtte két órával ne egyen és ne igyon a kutyus, mert kellemetlen hatásokat generál a masszázs közben. Az állat minden esetben jelzi, hogy kellemes, vagy éppen nem az számára a kezelés. Ha olyan részhez ér a kezelő, amely problémás, a kutya sokszor felelősségteljesen néz a pontra. Máskor teljesen ellazul és átadja magát a masszőrnek, szinte eggyé válik a kezeléssel. Soha nem kell erőltetni a masszázst, mindig a kis páciens dönti el meddig tart.

Nem felejthetjük el, hogy a terápia csapatjáték, és nem árt tudni mi a gazdi dolga a kezelés után. Mindig figyeljük meg a kutyánkon a fizikális és mentális változást, mert ezek az észrevételek segítik a masszőr további munkáját.

Mindezek tudatában nekivághatunk az egyszeri, vagy terápiás jellegű masszázsoknak.

Verified by MonsterInsights